Akcija Vile Zlatibor!
PET FRIENDLY - U našim apartmanima je dozvoljen boravak i Vaših kućnih ljubimaca. Vila Zlatibor želi da zaista uživate u blagodetima Zlatibora, a ako morate da razmišljate gde je i šta radi Vaš ljubimac onda to nije pravi odmor. Dobro došli!
   |   

Manastir Uvac


Manastir Uvac na Zlatiboru

Zadužbina Nemanjića... Manastir za koji se kaže da ga Turci nisu mogli srušiti pa su unajmili Srbe, doseljenike u taj kraj, da to urade za njih... ima još legendi koje se vezuju za ovaj manastir...

Neke od njih kažu da su Nemanjići sazidali ovaj manastir da bi se u njemu zamonašila njihova sestra Janja, koja je braću proklela kad je videla mesto koje su joj namenili i da se njen lelek spuštao obroncima Zlatibora do reke Uvac.
Ili da su posle jednog od rušenja manastira, osoba sa krunom javila jednom od ljudi iz kraja i otkrila mu tajne o manastirskom blagu koje bi trebalo iskoristiti za obnovu manastira, koje ovaj nesrećni čovek nije poslušao, nego je na samrti ovaj san ispričao sinu koji je novac trošio na sve drugo osim na obnovu manastira ....

Postoji legenda koja kaže da su Turci više puta pokušavali da sruše ovaj manastir ali da im to nikako nije polazilo od ruke. I da im je rečeno da će ovo Božije zdanje srušiti samo srpska ruka, pa su unajmili porodicu srpskih doseljenika koji su manastir i srušili, ali im je u amanet ostalo da nemaju muškog poroda nikada.....

Kako bilo, ove legende možda više govore o čovekovoj prirodi a koliko su tačne ili nisu to treba istoričari da utvrde. Ono što je važno je da je ovaj manastir ponovo dobio bratstvo sa obnavljanjem 1989. godine.

Manastir je osnovan u 12. ili 13. veku, a posvećen je rođenju Presvete Bogorodice ( roždestvu Presvete Bogorodice).
Porušen je 1691. godine i 300 godina je proveo pod ruševinama.

Nekada bogato manastirsko zadnje, gde se po ostacima zidina vidi da je to bio centar hrišćanskog života, sa brojnim stadima koja su se napasala po okolnim obroncima, danas je to manastir do koga se upute vernici ili ljubitelji prirode. Do manastira se stiže putem, pešice.

Uz put se može videti i vodenica, na suvom, kao da je neka ruka spustila na pogrešno mesto. Ova vodenica melje samo u proleće ili jesen, kada nadodje voda, ostalim delom godine privlači pažnju posetilaca.

Mir koji okružuje ovo zdanje, remete samo zvukovi reke Uvac i žagor lišća sa loze koju su posadili Nemanjići pri zidanju manastira. Iz starog panja, prečnika oko jednog metra, nikla je nova loza.

Neponovljivo mesto, mir, priroda .... zanimljiva šetnja ili malo hodočašće ... kako god vi to posmatrali .... ako možete prošetajte do manastira Uvac.
 
ribbon
Apartmani u Vili Zlatibor obezbedjuju udoban smestaj na Zlatiboru

Apartmani Vile Zlatibor

Apartmani Vile Zlatibor su funkcionalni, u kupatilima se nalaze peškiri ...

 

Opširnije...

ribbon
Izleti na Zlatiboru

Nezaboravni izleti!

Otkrijte Zlatibor na potpuno nov način. Uživajte u nezaboravnim izletima!

 

Opširnije...

ribbon
PIjaca na Zlatiboru

Manifestacije na Zlatiboru

Zlatiborsko leto .... manifestacija koja se održava na više lokacija...

 

Opširnije...

ribbon

O planini Zlatibor

Netaknuta priroda, izvori vode ... gde ih najmanje očekujete.

 

Opširnije..

top